Energie audit, een moetje of een kans?

Er zijn meer sexy onderwerpen om over te schrijven dan een enerige audit. Het is de afgelopen maanden duidelijk geworden dat niet ieder bedrijf weet wat een energie audit (of EED) is. Wat ze er mee moeten en dat het soms onwijs simpel is om te voldoen weten veel bedrijven ook niet. In deze blog wil ik antwoord geven op een aantal vragen rondom de EED. Zowel over de EED zelf maar ook over de invulling en het nut van een energie audit.

Wat is de EED?

De EED is voluit de Energy Efficiency Directive, een richtlijn bedacht door de Europese Commissie. De EED bestaat uit twee verplichtingen. Artikel 8 gaat over de uitvoering van een energie audit door grote ondernemingen. Artikel 14 betreft de kostenbatenanalyse bij nieuwbouw en renovatie van grotere stookinstallaties.

Wat is een energie audit?

De website van het ministerie geeft het volgende antwoord. “De energie audit is een systematische, vierjaarlijkse aanpak. Met als doel informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik van een onderneming.”. Of te wel, breng op een systematisch manier de bronnen van het energieverbruik in kaart. Of nog iets simpeler maak een lijstje met alles waar een stekker aan zit 😉 Nu is dit natuurlijk niet het enige wat gedaan moet worden. De overheid zou de overheid niet zijn als er een ‘duidelijk’ stappenplan is van wat een energie audit eigenlijk is.

  1. Een schematisch overzicht van alle bestaande energiestromen (inclusief vervoer);
    Dat is alles waar een stekker aan zit of brandstof in moet.
  2. Een beschrijving van de belangrijkste factoren die het energieverbruik beïnvloeden;
    Denk hierbij aan weersomstandigheden, soort product wat wordt gemaakt, menselijk gedrag, etc.
  3. Een gekwantificeerd overzicht van het energiebesparingspotentieel van de onderneming voor de komende 4 jaar;
    Een lijst met mogelijkheden om energie te besparen waarbij aangegeven wordt hoeveel er bespaart kan worden.
  4. Een beschrijving van mogelijke kosteneffectieve energiebesparingsmaatregelen.
    Dit is een lijst met maatregelen die binnen 5 jaar terug verdiend worden.

 

Kan ik vrijstelling krijgen?

Ja, het is mogelijk om vrijstelling te krijgen voor het uitvoeren van de energie-audit. Als een onderneming in het bezit is van een (bepaald) keurmerk kan vrijstelling aangevraagd worden. Eén van de keurmerken is een niveau 3 certificaat (of hoger) op de CO2-Prestatieladder. Dit betekent dat alle bedrijven die een niveau 3 certificaat (of hoger) hebben vrijstelling kunnen krijgen.

Om vrijstelling te krijgen moet je het volgende doen. Geef aan dat je in het bezit bent van het CO2-Prestatieladder certificaat (minimaal Niveau 3). Dit moet gedaan worden bij het bevoegd gezag (de omgevingsdienst). Het kan zijn dat gevraagd wordt naar het certificaat of onderliggende documenten.

Wat heb ik er aan?

Als laatste de belangrijkste vraag, wat heb ik er aan? Eigenlijk zijn er drie antwoorden op deze vraag: 1. Geen gezeur met de overheid 2. Geld verdienen 3. Goed voor het milieu

Als eerste is het sinds juli 2015 een verplichting om energie audit uit te voeren. Dit betekent  dat het gevolgen heeft als een bedrijf niet aan deze regel voldoet. Je wilt als bedrijf geen gezeur met de overheid dus wil je voldoen aan deze eis.

Als tweede kun je geld verdienen met de energie audit. Echt waar? Ja! Een energie audit geeft namelijk inzicht in het energieverbruik en daarmee in de kosten van een onderneming. Uit ervaring blijkt dat bedrijven die hiermee aan de slag gaan tot de ontdekking komen dat er energie verspild wordt. En energie verspillen kost geld! Ook levert investeren in energiebesparing uiteindelijk een rendement op, dus geld. Zeker als je kijkt naar de maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Milieu Centraal rekent jaarlijks uit wat de rendementen zijn van energiebesparende maatregelen. Deze rendementen variëren van 3-12% afhankelijk van de energieprijzen. Op deze pagina meer over het rendement.

Als laatste kan een onderneming door het uitvoeren van een energie audit ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Een lager energieverbruik betekent ook minder CO2 uitstoot. Dat laatste is voor mij de drijfveer om bedrijven te helpen met het reduceren van energie en CO2.

Hulp nodig? Gegarandeerd voldoen aan de EED.

Als je denkt dat het nu commercieel wordt dan zou dit kunnen ;). Mocht je na het lezen van dit blog nog meer informatie willen hebben kijk dan hier of neem contact op via het formulier hiernaast.

Mocht je er direct mee aan de slag willen en ondersteuning willen dan kan ik je helpen. Ik kan je helpen met een stukje coaching zodat je zonder omwegen aan de eisen voldoet. Of ik kan je volledig ontzorgen en het hele proces op mij nemen. In beide gevallen krijg je van mij de garantie dat je aan de eisen voldoet!

Ps. Zie hier het officiële stappenplan van het ministerie om te bepalen of de EED van toepassing is voor een onderneming. Dit was een wedstrijd hoe schrijf ik het zo moeilijk mogelijk op 😉

 

Energie audit, een moetje of een kans?

Er zijn meer sexy onderwerpen om over te schrijven dan een enerige audit. Het is de afgelopen maanden duidelijk geworden dat niet ieder bedrijf weet wat een energie audit (of EED) is. Wat ze er mee moeten en dat het soms onwijs simpel is om te voldoen weten veel bedrijven ook niet. In deze blog […]

Bekijk blog post

Groene stroom!? Hoe zit het nu eigenlijk.

Een gastblog van Willem Groenendijk (Robert Bosch Nederland) over de vragen rondom groene stroom. Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom? Hoe weet je zeker dat de groen stroom die je koopt op een duurzame wijze is opgewekt? Deze vragen komen aan bod in deze blog. Veel leesplezier! Groene skipistes en een warme […]

Bekijk blog post