CO2-Prestatieladder

Wilt u aan de slag met de CO2-Prestatieladder? Iets gehoord over fictief gunningvoordeel?

Wat is de CO2-Prestatieladder?
De CO2-Prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2. Het doel van de ladder is (1) bedrijven te stimuleren om de eigen CO2-uitstoot – en die van hun leveranciers – te kennen en (2) permanent te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen. De ladder stimuleert bedrijven vervolgens om (3) die maatregelen daadwerkelijk uit te voeren en bovendien (4) de verworven kennis transparant te delen en (5) samen met andere organisaties actief te zoeken naar mogelijkheden om de uitstoot gezamenlijk verder terug te dringen. (Bron: SKAO)

Wat is de toegevoegde waarde van de CO2-Prestatieladder?
Er zijn drie antwoorden op deze vraag. Als eerste kunt u geld verdienen met de CO2-Prestatieladder. De CO2-Prestatieladder geeft namelijk inzicht in het energieverbruik en daarmee in de kosten van een onderneming. Uit mijn ervaring blijkt dat bedrijven die aan de slag gaan met hun energieverbruik tot de ontdekking komen dat er energie (dus geld) verspild wordt. Daarbij komt dat het reduceren van CO2 (maw. elektra, gas & brandstof) een kostenbesparing met zich mee brengt.

Als twee draagt een onderneming met een certificaat op de CO2-Prestatieladder bij aan een duurzamere wereld. Een lager energieverbruik betekent ook minder CO2 uitstoot. Dat laatste is voor mij de drijfveer om bedrijven te helpen met het reduceren van energie en CO2.

Als laatste kunt u zwart-op-wit aan opdrachtgevers aantonen dat u aandacht besteed aan duurzaamheid. Opdrachtgevers stellen steeds vaker eisen aan duurzaamheid en laten dit ook vaker terugkomen in aanbestedingen. Een certificaat op de CO2-Prestatieladder levert steeds vaker een voordeel op in aanbestedingen, denk aan hogere EMVI-score of korting op de inschrijfsom (fictief gunningvoordeel).

Waar ik u mee kan helpen
Vanuit mijn ervaring kan ik u helpen om een certificaat (niveau 3, 4 of 5) te behalen of te behouden. Hiermee kan ik u volledig ontzorgen (ik doe zoveel mogelijk voor u) of we kunnen dit samen doen in een coachingstraject.

Aan de slag met de CO2-Prestatieladder? Neem contact op.

Energie audit, een moetje of een kans?

Er zijn meer sexy onderwerpen om over te schrijven dan een enerige audit. Het is de afgelopen maanden duidelijk geworden dat niet ieder bedrijf weet wat een energie audit (of EED) is. Wat ze er mee moeten en dat het soms onwijs simpel is om te voldoen weten veel bedrijven ook niet. In deze blog […]

Bekijk blog post

Groene stroom!? Hoe zit het nu eigenlijk.

Een gastblog van Willem Groenendijk (Robert Bosch Nederland) over de vragen rondom groene stroom. Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom? Hoe weet je zeker dat de groen stroom die je koopt op een duurzame wijze is opgewekt? Deze vragen komen aan bod in deze blog. Veel leesplezier! Groene skipistes en een warme […]

Bekijk blog post