Duurzame Infra projecten

Duurzame Infra
De afgelopen jaren wordt er meer en meer gestreefd naar duurzame infrastructuur. Onder andere de Green Deal Duurzaam GWW richt zich hierop. De Green Deal heeft als ambitie om duurzaamheid een integraal onderdeel te laten zijn van spoor- , grond-, water- en wegenbouwprojecten. Om dit te realiseren is er de praktische Aanpak Duurzaam GWW. Deze werkwijze maakt duurzaamheid in GWW-projecten concreet zonder vooraf voor te schrijven hoe de duurzaamheidswinst behaald wordt. Dat kan per project verschillen.

Waar ik je mee kan helpen
Vanuit mijn kennis en ervaring kan ik partijen ondersteunen die een duurzamere infra project willen. Daarbij kunnen we samen kijken naar een duurzamer materiaalgebruik of een duurzamer proces. Met beide aspecten heb ik de afgelopen jaren ervaring opgedaan. Een kleine greep uit wat ik de afgelopen jaren gedaan heb:

Ervaring bij de provincie Flevoland
In 2018 heb ik gewerkt aan het Duurzaamheidsprogramma voor de afdeling Infra. Mocht je hier interesse in hebben dan is deze te vinden via de website van de provincie Flevoland.

Daarnaast hebben we een heel aantal zaken doorgevoerd in alle projecten, namelijk:
– Verplichting tot het reduceren van 50% CO2 op het gebruik van diesel
– Duurzamere betonmengsels door gebruik van een MKI-waarde
– Duurzamere asfaltmengsels door het verhogen van het % hergebruik
– Het gebruik van cementloze elementverharding
– Het monitoren van vrijkomende grondstoffen (met het plan om te sturen op de verwerkingsmethode).

Ook zijn (en worden) een aantal pilots uitgevoerd, dat gaat over de volgende zaken:
– Een asfalt deklaag van SMA met 50% gerecycled materiaal
– Het toepassen van een materialenpaspoort
– Een variantenafweging obv. MKI
– Het gebruik van alternatieve verkeersborden.

Opdrachtgever of opdrachtnemer?
De afgelopen jaren heb ik aan beide kanten van de tafel gewerkt aan duurzame infra projecten. Dus een opdrachtgever kan ik ondersteunen tijdens de voorbereiding en het in de markt zetten van projecten. Een opdrachtnemer kan ik ondersteunen bij de uitwerking van een marktvraag. Of bij het schrijven van een aanbieding/tender (zie ook mijn pagina over Duurzaamheid in aanbestedingen).

Op zoek naar ondersteuning voor een duurzamere Infra project? Neem contact op.

Groene stroom!? Hoe zit het nu eigenlijk.

Een gastblog van Willem Groenendijk (Robert Bosch Nederland) over de vragen rondom groene stroom. Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom? Hoe weet je zeker dat de groen stroom die je koopt op een duurzame wijze is opgewekt? Deze vragen komen aan bod in deze blog. Veel leesplezier! Groene skipistes en een warme […]

Bekijk blog post

Energie audit, een moetje of een kans?

Er zijn meer sexy onderwerpen om over te schrijven dan een enerige audit. Het is de afgelopen maanden duidelijk geworden dat niet ieder bedrijf weet wat een energie audit (of EED) is. Wat ze er mee moeten en dat het soms onwijs simpel is om te voldoen weten veel bedrijven ook niet. In deze blog […]

Bekijk blog post